Hier is Forza Horizon 4 met een resolutie van 8K, op de nieuwe Nvidia RTX 3090

geplaatst in: Forza Horizon 4 | 0

Nvidia heeft onlangs zijn op Ampere gebaseerde GeForce RTX 3000-serie GPU’s gelanceerd. Op de top van de berg zit de RTX 3090, een monsterlijke “BFGPU” (Big Ferocious Graphics Processing Unit, eerlijk gezegd) met maar liefst 24 GB GDDR6X-videogeheugen.

De RTX 3090 beschikt over zo’n 10.496 rekeneenheden, met de CUDA-architectuur voor parallelle verwerking. Het maakt gebruik van een tweede generatie van Nvidia’s ray-tracing-kernen om real-time raytracing-mogelijkheden te leveren. Met een boostkloksnelheid van 1.695 MHz heeft de 3090 een theoretische piek van 35,58 TFLOPS.

Ter vergelijking: de volgende generatie Xbox Series X- en PlayStation 5-GPU’s komen uit op respectievelijk 12.15 en 10.29 TFLOPS. Dat geeft de 3090 bijna driemaal de brute kracht van beide, hoewel die kracht natuurlijk drie keer zo duur is als de prijs van een van beide: een oogstrelende $ 1.499. Nvidia beweert dat de kaart de eerste 8K-compatibele gaming-GPU is.

Die claim op de proef stellen is tech YouTuber Marques Brownlee. Een van de games die Brownlee gebruikt om te pronken met de kracht van de GPU is FH4, dus laten we het eens nader bekijken.

 

Natuurlijk is YouTube niet per se het beste medium om 8K te laten zien, en voor de meesten van ons die geen 8K-panelen hebben, zou het moeilijk te waarderen zijn, zelfs als dat wel het geval was. Het is inderdaad niet eens duidelijk of de video de clip in 8K heeft weergegeven.

Brownlee laat echter duidelijk zien dat de game draait op 8K – 7680 × 4320 – in de instellingen aan het begin, en geeft commentaar op de verschillen tussen de niet-8K openingsfilms en de gameplay. Voor het merendeel van de demo blijft FH4 vergrendeld op 60 fps, hoewel er een aantal prestatiedalingen zijn tijdens wat meer veeleisende sequenties. In de winter- en lenteseizoenen daalt de framesnelheid bijvoorbeeld naar respectievelijk 54 en 42 fps.

Zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X beloven 8K-gaming in de toekomst, samen met framesnelheden tot 120 fps. Gezien de prestatietekorten van de GeForce RTX 3090, is het moeilijk in te zien hoe, maar met zowel Gran Turismo Sport als nu Forza Horizon 4 in 8K, hebben fans van racegames veel om naar uit te kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *